<< projekt

Urbana Villor

Site: Malmö - SE
År: 2008
Typ: Bostadshus
Status: färdigställt
Storlek: 7 Lägenheter
Klient: BRF UrbanaVillor
Arkitekt: Cord Siegel
  Pontus Åqvist
co Architekt Ulrika Connheim
Landskap: Karin Larsson
Foto:  
 download show on map

Priser:

Vinnare av KasparSalinPriset 2009

 

 


Arkitekt:
Brf Urbana Villor genom arkitekt SAR/MSA Cord Siegel och arkitekt MSA Pontus Åqvist Medverkande: arkitekt MAA Ulrika Connheim. Ansvarig landskapsarkitekt: Karin Larsson. Medverkande landskapsarkitekter: Landskapsarkitekt LAR/MSA Niels de Bruin, landskapsarkitekt LAR/MSA Magnus Svensson och Ola Nielsen.

 

Beställare:
Bostadsrättföreningen Urbana Villor.

 

Entreprenör:
Delad entreprenad med 30 entreprenörer.

 

Juryns motivering, KasparSalinPriset 2009:
”Med entusiasm, engagemang och en okonstlad attityd till form har Urbana Villor fördjupat diskussionen om målen för det goda livet med ett boende i gemenskap med sikte på ökad hållbarhet. Med en slags ”charmig slarvighet” är projektet likväl omsorgsfullt genomfört. Därtill i egen regi, med arkitekternas ansvarstagande som inspiration till fortsatt djärvt experimenterande.
Med hållbarhetsperspektivet som utgångspunkt har en ny form av samverkan mellan arkitektur och landskap inletts i detta kvartershus för boende i gemenskap kring odling och grönska. Med detta arbetssätt blir flera arkitektoniska konsekvenser tydliga.


Exteriören mot gården präglas av balkonger för lokal odling, och takterrasser underlättar kontakten mellan lägenheternas inre och den yttre miljön. Både hissen som står i direktkontakt med bostäderna och den utvändiga spiraltrappan minimerar kommunikationsytorna, vilket bidrar till minskad resursanvändning och stärker gårdsfasadens uttryck. Med en öppen bottenvåning och generös plats för cyklar uppmuntras energisnåla transportmedel. Även de stora balkongerna mot gatan speglar en öppenhet för nya arkitektoniska uttryck som utan omsvep vänder bort från det dekorativa.


Lägenheterna utmärks av robusta ytmaterial, omsorgsfulla detaljer och ett djärvt experimenterande med boendet, där rum för vila och hygien kombinerats i dramatiska konstellationer.”